O morali




So verniki bolj moralni od ateistov?
Je maček, ki ne "ukrade" klobase z mize, dokler je gospodar v kuhinji, moralen (ko je maček v kuhinji sam, ga pa klobasa premami)?


Svet brez boga

Zamislimo si, da bi ta trenutek vsem postalo kristalno jasno, da bog ne obstaja. Da je svet v resnici takšen, kakor ga pozna znanost in da ne obstaja ničesar nadnaravnega.

Ateist ne bi imel nobenega razloga, da ne bi ostal isti, kot je bil.
Kaj pa tisti, ki je prej veroval? Bi ostal isti, slabši, ali pa bi postal boljši?

Če bi ostal isti, potem je vseeno, če bi bog bil ali ne. Bi postal slabši? Potem je zdaj podoben mačku v kuhinji, kadar je v njej tudi gospodar... Bi postal boljši?
Upati je, da bi postal boljši.

Človek, ki ne zagovarja zlodel, je nedvomno bolj moralen od človeka, ki jim pritrjuje. Obstaja mogoče katolik, ki bi vesoljni potop označil za zločin, izvršitelja pa za zločinca? Obstaja katolik, ki bi se mu psihopat, ki je pobil vse egiptovske prvorojence, gnusil do amena? Ne! Katolik še vedno časti "sveto" Trojico, klub temu, da pozna grozodejstva kot rit in srajca neločljivih članov te zločinske združbe.


Če ponazorim:

Kakšno mnenje bi imeli o nekom, ki bi odobraval vsa Hitlerjeva dejanja (naj mi Hitler oprosti - pač ni primernega zločinca na svetu, da bi bila primerjava s Trojico dovolj nazorna)? Kakšno mnenje bi imeli o človeku, ki bi vpil, da je Hitler Ljubezen? Ki bi vpil, da nas ima Hitler rad? Ki bi bil pripravljen imenovati Hitlerja za svojega nebeškega Očeta? Ki bi k Hitlerju molil "Zgodi se tvoja volja!"? Ki bi se mu zdelo pravično, da bo Hitler nekega dne zaplinil vse, ki nacizma ne sprejemajo? Ki bi zaradi svoje lojalnosti do Hitlerja sam sebe imel za tako moralnega, da bolj moralen biti ne bi mogel?




Bolj kot so ljudje pobožni,
bolj nerazumni in bolj
brezsrčni so.
(Ilka Chase)




 

© 200 ihteozaver | ihteozaver.blogspot.com